Assalamualaikum,
Hampir terlupa dengan cabaran #FoodWritingChallenge. Allahmdulilah hari ni da masuk day 5 so lagi dua hari tamat la cabaran #FoodWritingChallenge ni, wah cepatnya masa berlalu, macam baru semalam jak mulakan cabaran da nak habis.
Bahagianya kan kalau dapat kitchen idaman kita .. Lagi-lagi yang suka duk dapur tu, rasa tenang je hati. Unni nak kitchen macam ni simple dan pink.. Hahahahahaha.. wajib la pink ok. Hope En. Pemilik hati nak hadiahkan kita kitchen macam ni. Amin kan tau.. Hiihihi
Hari ni masuk cabaran Kitchen Toturial !! kalau Busyra share tips potong bawang kat SINI, so Unni cara nak siang ikan dengan mudah. Unni selalu buat cara ni nak siang ikan, btw gambar ni Unni ambik dari Google then Unni edit je sebab tak mampu nak tunjuk toturial sendiri. Hihihihi.
Unni suka siang ikan guna gunting lagi mudah dan senang, yang ada sisik tu guna yang buang sisik punya tu, entah tak tau apa nama dia.
A - Rupa ikan sebelum di siang. Apa2 ikan pun sama jak.
B - Gunting la semua tu sisip-sisip iakn then ekor nya [ kalau tak nak buang ekor pun ok ]
C - Potong bahagian bawah mulut antara dua insang sampai putus.
D - Belah perut ikan tu sampai pangkal perut.
E - Ok, sekang keluarkan la semua isi perut ikan tu.
F - Now boleh la cuci ikan, make sure bahagian dalam tu di cuci bersih.
G - Tara da siap.
Senang kan!! kalau guna pisau ni payah sikit, walaupun Unni ni jenis tak masak but Unni still sediakan satu gunting khas tu kitchen.
So Unni ada persoalan kat sini?? kamu yang mana satu kalau siang ikan ?? Hihihi
Allamdulilah sempat juga habiskan cabaran 5 #FoodWritingChallenge ni. So sapa nak join boleh lah join jadi geng kami !!! boleh klik SINI kalau nak join.
P/s : Sape baca #FoodWritingChallenge day 4 kat SINI semalam Unni ada cakap menanti insan baru, Allahmdulilalh semua dipermudahkan Baby boy :)
bagus la tuto dapur unni ni. busyra pun kdg tu siang ikan main siang ja. pastu tak cantik pulak tu . hehe. so tuto no sngt membantu :)
ReplyDeleteHahaha sorang potong bawang, sorang siang ikan, both berguna utk mai yang tak pandai masuk dapur ni, hahahaha, sedap juga ni masak ikan masak kicap, nyum2.
ReplyDeleteamboi unni.. hee~ kakak dah lama tak siang ikan.. sebab beli ikan kat pasar lepas tu suruh dorang siap siang.. kalau tak, sebelum nih sampai bercalar2 jari akak.. ouch !! menyampah.. buat keje dapo sikit pun boleh calar balar.. hahahaha~
ReplyDeleteWajib ada gunting kat dapur ! haha part potong ikan tu , besa ju no 2. kepala xleh buang sb hbby suka ggt kpla ikan tu. ntah knpa tp dia da siap pesan jan buang kepala ikan kalo siangkn haha
ReplyDeleteSalam singgah sini dik....itu pun dapur impian akak....hihi
ReplyDeleteAkak nak ada pisau dan gunting bila nak siang ikan..hihi
ReplyDeleteTahniah dik...adik menang dalam PEMENANG! SHANGHAI FRIDGE MAGNET GIVEAWAY BY JARI MANIS & SCDHA SEIN TRAVEL
ReplyDeletesy xada gunting didapur pakai pisau je, n opkosla kalau siang ikan mesti mcm no 1 kalau x mmg kena hadam la mak i bebel huhu
ReplyDeletesiang ikan..lepas tu letak kunyit dalam tu....peh...sedap kalau di goring...hehe
ReplyDeleteCikla pun kalau kat gunting mesti ada. Siang ikan, sayur semua guna gunting. Kupas bwg guna pisaulah ye... Hihi....
ReplyDelete*kat dapur
Deletekena ada gunting, pisau,penyisir sisik, pisau pemotong daging dan alas pemotong plastik/kayu.
ReplyDeleteKadang2 playar dan penyepit pun perlu.
Kaklong potong style no 1 tu.. Hihi
ReplyDeleteada kala bila terlalu ganas ms siang ikan, habis tercabut kepala tu sy kerja kan hahaha
ReplyDelete