macam ni la, akan di bulatkan seketul-seketul. Unni selalu makan cara kedua tu, lagi cepat dan mudah!! Nak buat ambuyat ni dari cita rasa masing-masing nak guna lauk apa. So Unni nak share cara Unni buat dan lauk apa yang Unni suka.
Cara Membuat Ambuyat Aka Kepurung
Bahan- bahan
1. Sagu / tepung kanji
2. sayur kacang panjang dan kangkung
3. Kacang Tanah
4. Ikan masak / sardin
5. Lada
6. Garam secukupnya
7. Limau
Cara membuatnya sagu
1. Bancuh sagu/ tepung kanji [ rujuk video di atas ]
2. Bulat kan seketul-seketul [ letak dalam besen yang berisi sedikit air ]
Cara Menbuat lauknya
1. Goreng kacang tanah dan tumbuk sampai halus
2. Rebus sayur kacang, bersama-sama sayur kangkung.
3. Jika guna ikan, ikan ditumbuk sampai lumat kalau guna sardin hancurkan isi sardin guna sudu.
4. Bila kedua-dua sayur sudah masak, masukkan ikan / ikan sardin yang telah tumbuk[ api perlahan ]
5. Masukkan kacang kedalam sayur
6. Letak garam secukupnya danbiarkan mendidih
7. Campurkan sayur bersama-sama sagu [ macam gambar cara 2 kat atas ]
8. Lada dan limau letak ikut suka ke mangkuk masing-masing
9. siap!!
Harap Bahasa penerangan Unni boleh difahami.. Hihihihi. Susah-susah nak buat meh dating Sabah Unni buat tuk kamu!! Hahahahaha.. Jum sapa lagi nak join geng kami #FoodWritingChallenge. Dipersilakan klik SINI.
Cara Membuat Ambuyat Aka Kepurung
Bahan- bahan
1. Sagu / tepung kanji
2. sayur kacang panjang dan kangkung
3. Kacang Tanah
4. Ikan masak / sardin
5. Lada
6. Garam secukupnya
7. Limau
Cara membuatnya sagu
1. Bancuh sagu/ tepung kanji [ rujuk video di atas ]
2. Bulat kan seketul-seketul [ letak dalam besen yang berisi sedikit air ]
Cara Menbuat lauknya
1. Goreng kacang tanah dan tumbuk sampai halus
2. Rebus sayur kacang, bersama-sama sayur kangkung.
3. Jika guna ikan, ikan ditumbuk sampai lumat kalau guna sardin hancurkan isi sardin guna sudu.
4. Bila kedua-dua sayur sudah masak, masukkan ikan / ikan sardin yang telah tumbuk[ api perlahan ]
5. Masukkan kacang kedalam sayur
6. Letak garam secukupnya danbiarkan mendidih
7. Campurkan sayur bersama-sama sagu [ macam gambar cara 2 kat atas ]
8. Lada dan limau letak ikut suka ke mangkuk masing-masing
9. siap!!
Harap Bahasa penerangan Unni boleh difahami.. Hihihihi. Susah-susah nak buat meh dating Sabah Unni buat tuk kamu!! Hahahahaha.. Jum sapa lagi nak join geng kami #FoodWritingChallenge. Dipersilakan klik SINI.
Wah unni . X pernah makan unii . Bia a jumpa x tahu la hiii... duu ingat apa ambuyat tu kao rasa at sini na umpa kat ana laaa
ReplyDeleteBanyka typo kat comment harap2 faham la unii hii
ReplyDeletebusyra tak pernah makannnn. first time tngok ni. teringinnyaaa..
ReplyDeleteTeruskan berchallange.
ReplyDeleteBelum pernah rasa makanan ni.
First time tau masakan ni..
ReplyDeleteMAcma sedap je.. Kene buat ni.. Yummy!
dulu masa di Papar abam kie 1st time makan ambuyat ni. kena guna pengepit khas...makan dgn ikan rebus n sayur katong. sedap gak!
ReplyDeleterajinnya masuk challenge 7hari. klau aina tu awal2 dah kalah hehe
ReplyDeleteSalam singgah hujung minggu dik.. wahh...kepurung...adik ipar akak pandai buat ni akak tgl makan jer..
ReplyDeletesy penah tgk je tak pernah rasa....2 thn lps g KK tak terfikirlah pula nk rasa... mmm rugi2
ReplyDeleteWah, sedap ni! pernah makan cicah dengan sambal belacan :)
ReplyDelete