Resepi Sambal Kemiri Makanan Penambah Selera | Sambal kemiri merupakan makanan wajib ada di rumah Unni. Penyediaan yang sangat mudah dan senang. Kemiri juga di kenali sebagai buah keras atau dalalm bahasa english dikenali sebagai Candlenut. Bagi peminat makanan pedas pasti lada menjadi menu wajib setiap hari.
Menu ini merupakan menu dari mak Unni sendiri. Yang pastinya memberikan rasa yang sangat mengegat lidah dan selera makan yang bertambah-tambah. Sesuai di makan dengan segala bentuk makanan. Dengan ikan goreng, bakso, sup dan sebagainya.
Menu ini merupakan menu dari mak Unni sendiri. Yang pastinya memberikan rasa yang sangat mengegat lidah dan selera makan yang bertambah-tambah. Sesuai di makan dengan segala bentuk makanan. Dengan ikan goreng, bakso, sup dan sebagainya.
Resepi Sambal Kemiri
Bahan-bahan
1. Lada 1 genggam
2. Bawang Putih 5 ulas
3. Bawang merah 2 ulas
4. Kemiri 2 biji
5. Sedikit minyak
6. Sedikit Air
7. Garam secukupnya
Cara membuatnya
1. Lada, bawang putih, bawang merah dan kemiri di cuci terlebih dahulu kemudian tumbuk kesemua hingga lumat ( kalau malas boleh juga blande namun rasanya tidak sama seperti di tumbuk ).
2. Panaskan kuali dan masukkan sedikit air tunggu sampai mendidih kemudian masukkan kesemua bahan yang di tumbuk tadi.
3. Gaul sehingga air kering, kemudian masukkan sedikit minyak dan gaul sehingga lada betul-betul masak.
4. Siap untuk di hidangkan.
Nota tambahan.
1. Mak unni merupakan seorang yang suka kekalkan ciri masakkan kampung. Kalau masak di lebih galakan bahan-bahan di tumbuk jangan blende sebab akan menghasilkan rasa yang berlainan ( di tumbuk lagi sedap ) begitu juga kalau membuat kek, pengunaan mixes memang tak di galakkan.
2. Tujuan letakkan air terlebih dahulu sebelum minyak adalah bagi mengurangkan kamu bersin-bersin ketika menumis lada. Petua yang mak Unni ajarkan.
3. Pastikan tumisan lada betul-betul masak agar lada tahan lebih lama ( tidak mudah basi ) walaupun sudah 2 3 hari.
Ini la makanan wajib unni setiap hari. Wajib ada pedas. Selamat mencuba
Rajinnya Unni masak...Boleh kahwin sudah ni..Hihiihi..
ReplyDeleteWah sambal kemiri ya
ReplyDeletetak pernah cuba lagi
selalu makan sambal tumis dan sambal gesek je
Nampak sangat berempah ya sambal ni
ReplyDeletePakai buah pala lagi
Hmm.
Resepi tradisional Sabah ke ni? Abe kie cuma reti buat sambal mangga (pauh) je. Ada entri ni di blog abam kie. Nanti boleh tukar2 resepi kan? Tq.
ReplyDeleteAsalkan pedas dan menambah perasa dalam makanan tanpa gula, garam dan minyak berlebihan
ReplyDeleteIbu makan je
1st time dgr sambal kemiri
ReplyDeletemcm senang jak unni..mau try la
ReplyDelete