17 March 2017

Hukum Mesej Berantai

﷽‎ 

Hukum Mesej Berantai
Assalamualaikum,

Apa kah kita faham tentang mesej berantai?? mesej yang kini sangat popular di mana-mana laman sosial terutamanya whatsapp, kalau dulu selalu dapat melalui SMS dan surat. 

Unni dapat soalan dari seorang hamba Allah, 

''Akak apa hukum mesej berantai dan macam mana yang di maksudkan dengan mesej berantai?''

Mesej berantai hukum adalah HARAM dan SYIRIK, kerana bukan manusia yang menentukan qada dan qadar sesama manusia, tetapi telah di tetapkan oleh Allah SWT.

Antara Contoh-contoh mesej berantai

'' siapa tidak menghantar meej ini akan di timpa musibah''.

'' Siapa yang menghantar mesej ini, dalam masa dua jam orang tersayang akan datang kerumah anda''.

'' Siapa tidak menghantar mesej ini, akan kehilangan orang tersayang''.

'' Siapa yang menghantar mesej ini kepada 4 orang, dalam masa 4 jam anda akan mendapat rezeki yang melimpah ruah''.

'' Hantar mesej ini minima 12 orang, anda akan mendapat berita gembira daam masa 24 jam''.

Dalam erti kata pendek, mesej berantai merupakan satu perjanjian ganjaran atau musibah yang ditetapkan oleh manusia sendiri.


Hati-hati dengan perkongsian yang kita dapat, pastikan baca dan fahami terlebih dahulu sebelum Kongsi kepada rakan lain.

Wallahualam

Moga bermanfaat.


6 comments:

  1. Wkmsalam.
    Peringatan buat kita semua.

    ReplyDelete
  2. Budak2 sekolah banyak yang menyebarkan mesej berantai ni dalam group whatsapp.
    walaupun dah pesan banyak kali dah benda tu tak boleh :\

    ReplyDelete
  3. Mek dr dlu lg klau tgk msg cam ni tk pecaya. Ape sgt dgn msg tu. Nk popular je lebih. Zaman viral bru nk up ūüėĆ

    ReplyDelete
  4. Nice read, I just passed this onto a friend who was doing some research on that. And he actually bought me lunch as I found it for him smile Thus let me rephrase that: Thank you for lunch! “By nature, men are nearly alike by practice, they get to be wide apart.” by Confucius.
    24k gold serum price in pakistan

    ReplyDelete

Assalamualaikum Kamu, TQ sudi singgah.. Sila tingalkan jejak kamu yer, agar tak hilang dari RADAS dan maaf jika tak sempat membalas comment, saya akan membalas kunjungan anda ^_^